Anul 2021 reprezintă marcarea a 6 ani de la adoptarea Legii nr. 23/09.03.2015 pentru declararea zilei de 8 mai –ziua egalității de șanse între femei și bărbați în România.
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), autoritate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale reprezintă mecanismul instituțional național în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Instituirea zilei de 8 mai ca ziua egalității de șanse între femei și bărbați reprezintă prilej de desfășurare a unor acțiuni de sensibilizare și promovare în rândul cetățenilor a valorilor și principiului egalității de șanse între femei și bărbați, ale nediscriminării pe criteriul de sex și ale intoleranței față de violența de gen, violența împotriva femeilor și violența domestică.
În acest context ANES își propune să inițieze o serie de acțiuni de informare și conștientizare atât la nivel central, cât și la nivel local în cadrul ”Săptămânii egalității de șanse între femei și bărbați” (8-15 mai 2021), având ca teme „Echilibrul între viața profesională și cea privată și revalorizarea îngrijirii” și/sau „Participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la decizie”. Informații în acest sens se găsesc pe pagina de web a ANES (anes.gov.ro).
Specialiștii din toată lumea avertizează, în prezent, asupra riscului crescut în ceea ce privește escaladarea situațiilor de violență domestică împotriva categoriilor vulnerabile (copii, femei, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități), pe fondul măsurilor recente, adoptate la nivel global, pentru limitarea răspândirii COVID-19.
Nu uitați faptul că puteți apela la toate măsurile de protecție prevăzute de lege pentru victimele violenței domestice (ordin de protecție provizoriu, ordin de protecție, găzduire în serviciile sociale specializate)!
Încurajăm femeile care trec printr-o situație de violență domestică și orice alte persoane care au cunoștință despre asemenea fapte să apeleze linia telefonică cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenței domestice, care este disponibilă, gratuită și asigură asistență non-stop, 24h din 24, 7 zile din 7.
Femeile care se află în pericol iminent trebuie să sune direct la numărul unic de urgență 112!
Servicii gratuite pentru victimele violenței domestice din toate județele prin Proiectul POCU „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”: Locuințe protejate, consiliere psihologică, orientare și consiliere pentru reintegrare socio-profesională.
Sună, transmite un e-mail ACUM la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul tău pentru a afla cum poți să beneficiezi, de unul sau mai multe dintre următoarele servicii:
– GĂZDUIRE pe o perioadă de până la 1 an în cadrul unei LOCUINȚE PROTEJATE
– CONSILIERE PSIHOLOGICĂ, respectiv, programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală în scopul de a te ajuta să depășești situația de criză.
– CONSILIERE PENTRU ORIENTARE VOCAȚIONALĂ, FORMARE PROFESIONALĂ ȘI INSERȚIE SOCIALĂ ȘI PROFESIONALĂ, prin dezvoltarea de competențe în vederea creșterii oportunităților de ocupare a forței de muncă.
DGASPC BOTOSANI: adresă: Botoşani, Str. Maxim Gorki nr. 4, e-mail: 0231 537 993, e-mail: [email protected], site: www.dgaspcbt.ro