Caravana ”APAR APA” a ajuns la Cristesti – GALERIE FOTO

Comuna Cristesti se afla printre cele 200 de comune din intreaga tara vizitate in acest an de Caravana ”Apar Apa”, un proiect al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. In comuna noastra a ajuns si Ion Metiu, coordonator institutional in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Aproximativ 80 de teste au fost facute astazi de reprezentatii ”Apar Apa”, iar rezultatele au fost diferite. De la sub 10 mg/l nitrati, ceea ce arata ca este o apa foarte buna, pana la peste 500 mg/l nitrati, ceea ce arata ca apa respectiva nu este potabila nici macar pentru animale, in schimb este foarte buna pentru udat legumele. Apa cu peste 50 mg/l nitrați nu este potabilă, deci nu mai trebuie folosită pentru consum.

Nitrații nu se văd, nu au gust și nu dispar prin fierbere, ajungând să afecteze grav sănătatea celor care o consumă, în special a copiilor. Nitraţii din fertilizatorii agricoli utilizaţi în exces şi gunoiul de grajd depozitat impropriu poluează apa pe care o bem.

În România, poluarea apelor din fântâni cu nitrați e responsabilă pentru multe cazuri de „boală albastră” la copiii nou-născuţi. În plus, poluarea lacurilor cu nutrienți duce la eutrofizare, adică la dezvoltarea excesivă a algelor care, treptat, sufocă fauna din apă.
„APĂR APA”, o iniţiativă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, propune mai multe soluţii eficiente pentru sănătatea apelor din România, promovând astfel folosirea cu discernământ a fertilizatorilor şi depozitarea gunoiului de grajd pe platforme speciale.

Caravana Apăr Apa îşi continuă traseul național care vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apa din fântânile locuitorilor, puțuri sau alte surse necentralizate, şi informarea gospodarilor despre măsuri privind reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole. Împreună pentru conservarea resursei de apă potabilă!

Sari la conținut