Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – Ghilănești

Dealul Ghilăneşti din comuna Cristeşti, judeţul Botoşani este locuit din cele mai vechi timpuri. În perioada imediat următoare celui de-al doilea război mondial aici s-a dezvoltat o comunitate înfloritoare: familii numeroase, gospodari ambiţioşi şi săritori, şcoală şi grădiniţă cu rezultate deosebite în plan educativ.

Cu timpul, tinerii au părăsit locul natal în căutarea unui trai mai bun, astfel că, pe Dealul Ghilăneşti au rămas 220 de gospodării cu o populaţie îmbătrânită. În clădirea vechii şcoli arhipline în care învăţau altădată copii până în clasa a VIII a, acum funcţionează o grădiniţă şi o şcoală cu clase simultane însumând un total de 40 de copii.

Şi în vremurile bune şi acum, oamenii din Ghilăneşti au simţit nevoia unui lăcaş de cult în interiorul comunităţii lor, întrucât cea mai apropiată biserică era la 3 km depărtare.

În anul 1999, la iniţiativa domnului Costache Axinte, susţinut îndeaproape de Pr. Protopop Lucian Leonte, pe terenul donat de doamna Mariţa Cristescu s-a turnat temelia unui lăcaş de cult cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Construcţiile au început, însă, în luna mai a anului 1999, odată cu numirea preotului paroh Serghie Raţă.

Materialul lemnos a fost adus din pădurile învecinate cu căruţele de către săteni, prelucrarea lemnului brut s-a făcut tot pe plan local, echipa de muncitori a meşterului Costică Gologan din Coşula a lucrat în ritm susţinut, astfel că  prima slujbă oficiată în acest nou lăcaş a avut loc la data de 21 noiembrie 1999, când se prăznuieşte “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

Biserica are structura şi pereţii exteriori din lemn, este tencuită în interior, iar acoperişul este din tablă. Pe parcurs s-au cumpărat toate obiectele bisericeşti necesare oficierii slujbelor religioase, s-au realizat catapeteasma din stejar sculptat, strana Maicii Domnului, stranele şi mobilierul bisericesc, s-a cumpărat un policandru cu 14 braţe şi cărţile de cult necesare.

În anul 2000 s-a început construirea casei parohiale care a fost dată în folosinţă  la 8 august 2001.

În perioada 2000 – 2003 a fost realizată pictura catapetesmei de către pictorul Aurel Dobrojan.

În anul 2003-2004 s-a construit clopotniţa în care se află trei clopote de 262 kg, 120 kg şi 50 kg.

În data de 29 mai 2006 au început lucrările de pictură interioară a bisericii de către pictorul Valerică Ababei, lucrări finalizate în vara anului 2007.

Toate lucrările au fost realizate cu sprijinul credincioşilor din parohie și al fiilor satului.

GALERIE FOTO:

 

Sari la conținut