„Un copil a murit într-un incendiu”, „Un copil s-a înecat într-un iaz”, Un copil a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a intoxicat cu medicamente” – sunt câteva din titlurile unor știri care descriu drame inimaginabile.
Stă în puterea ta să schimbi aceste titluri.
Tragediile puteau fi evitate pentru că:
„Un copil NU trebuie să fie lăsat singur în casă, într-o încăpere unde arde focul în sobă “,
„Un copil NU trebuie să fie lăsat singur la scăldat, în locuri neamenajate”,
„Medicamentele trebuie să fie depozitate în locuri unde copilul nu are acces”.
Aceste sfaturi, dar și altele asemănătoare au fost transmise astăzi, celor peste 200 de părinți și copii din comuna Cristești, de către pompierii botoșăneni, în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău! “.
Salvatorii botoşăneni le-au arătat părinților, bunicilor și celor care au în grija copilași, care sunt pericolele la care sunt expuși cei mici în propriile locuințe, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.
În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei mici au participat la o acțiune interactivă cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență, condusă de mascota inspectoratului, pompierul Sam. Îmbrăcați în costume de intervenție, micii pompieri au deschis o uşă, au trecut printr-un tunel, au salvat un ursuleț de pluș de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.
Pompierii le-au vorbit copiilor și despre cum să prevină o situație de urgență și cum să se comporte în cazul producerii unui eveniment nedorit, dar și cum să procedeze atunci când descoperă muniție rămasă neexplodată.
Toți participanții au avut posibilitatea să învețe practic să acorde primul ajutor.
Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri.
La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.
„A fost o acțiune extrem de benefica atât pentru copii, cât și pentru părinții. Accidentele casnice în care sunt implicati minorii sunt foarte multe în județul Botoșani și doar noi, adulții, ii putem învață cum să se protejeze. Au fost cazuri cu copii care au suferit arsuri pentru ca au căzut peste oala cu apa fiarta, cazuri cu copii care au înghițit diferite obiecte din casa sau chiar copii care au ajuns la spital în coma alcoolica, pentru ca părinții au lăsat o sticla de vin și cei mici, curioși de fire, au băut. Zilele trecute o fetita de 12 ani și un băiat de 16 ani au murit după ce au fost la scăldat. Trebuie sa prevenim și sa nu mergem cu gandul ca noua nu ni se poate întâmpla. Aceasta acțiune a fost pentru părinți, dar și copiii au fost pentru puțin timp în pielea pompierilor. Țin sa le mulțumesc pompierilor din cadrul ISU Botoșani pentru ca au venit astăzi în comuna noastră. Le suntem recunoscatori si le multumim ca mereu sunt alaturi de oameni atunci cand au nevoie de ei. Este mult mai bine sa previi decat sa actionezi pentru stingerea unui incendiu sau pentru salvarea unei persoane dragi”, a declarat primarul comunei Cristesti, Lucian Borfotină.
Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.
Dezvoltarea conceptului de cămin sigur pentru copilul tău a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.
Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.
Pentru realizarea obiectivului campaniei, astăzi ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Cristești, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești, a cadrelor didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare și al voluntarilor din cadrul programului național „Salvator din pasiune”.