Zidirea bisericii a început în anul 1856 cu cheltuiala schimonahiei Safta Brâncoveanu.
Ctitora a trecut la cele veşnice înainte de terminarea bisericii şi după mai mulţi ani vornicul Teodor Cristescu, proprietarul moşiei din jurul satului Oneaga, a continuat lucrările la biserică reuşind să o sfinţească în anul 1875.
Biserica nu este monument istoric, neavând elemente artistice din punct de vedere arhitectonic. Este construită din cărămidă, în formă de navă, acoperită cu tablă galvanizată, posedă un singur turn, unde se găsesc cele 4 clopote.
Începând cu anul 1988 la iniţiativa pr. paroh Iftimie Ioan şi cu ajutorul credincioşilor din parohie, biserica a necesitat unele lucrări exterioare şi interioare după cum urmează
· s-au executat tencuieli din ciment în proporţie de 70%;
· s-au înlocuit geamurile vechi la turn geamuri metalice;
· s-a curăţat şi vopsit tabla de pe acoperiş;
· s-a instalat paratrăsnetul;
· s-au construit şi instalat jgheaburi de scurgere;
· s-au executat în interior lucrări de pictură – frescă ( preotul Ioan-1991);
· s-au construit strane noi sculptate artistic;
Din dragoste faţă de Sfânta Biserică credincioşii din parohie au înzestrat Biserica cu toate cele necesare desfăşurării cultului; cărţi; veşminte noi, covoare etc.
Bucuria cea mai mare a fost la 19 septembrie 1993, când Î.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit biserica şi a binecuvântat tot ceea ce s-a făcut cu atâta trudă în această parohie.
In anul 2012, in curtea bisericii a inceput cel mai mare proiect din comuna noastra, construirea Social-Educațional „Sfântul Efrem cel Nou”.
La Așezământul Social-Educațional „Sfântul Efrem cel Nou” de la Oneaga, zeci de copii nu vor primi doar o masă și un adăpost, ci și o educație și o formare profesională, care îi va ajuta să se integreze în societate ca oameni formați spiritual și profesional, apți la rândul lor de a educa și a-și ajuta semenii.
La ora actuală, așezământul deține 12 apartamente cu o suprafață de 45 mp, o bibliotecă și o sală de activități, cabinete de stomatologie și radiologie, o bucătărie cu o sală de mese de 150 mp plus spații tehnice și o spălătorie la subsol.
Toate aceste lucruri au fost realizate cu sprijinul unor oameni care au înțeles nevoia, au fost solidari cu suferința celor neajutorați, care au dat din puținul lor pentru cei care nu se pot ajuta singuri.
Donațiile fiecăruia sunt vitale pentru acești copii nedoriți sau pur și simplu abandonați din cauza sărăciei. Doar cu sprijinul vostru putem finaliza acest proiect de care depind atâtea vieți!
Mai avem de achiziționat un lift, de utilat bucătăria și de a asigura instalațiile sanitare, astfel încât așezământul să poată funcționa optim în beneficiul celor pentru care a fost ridicat.
Avem nevoie de ajutorul vostru, de donațiile voastre, de omenia și de implicarea voastră în viața unor copii mai puțin binecuvântați, al căror viitor depinde de orice sumă va fi investită în așezământul care le va fi casă și rampă de lansare în viață. Vă mulțumim anticipat că nu îi veți abandona în această situație nedreaptă la care i-a supus viața!
Iată detaliile proiectului:
1. Scopul social
Construirea unui așezământ pentru copii orfani, părăsiți de părinti sau salvați de la avort, în care să putem a le asigura condițiile optime de viețuire și educare pentru 56 de suflete.
În acest sens, prin colaborarea cu preoții implicați în lupta împotriva avortului dorim să oferim o soluție concretă, femeilor însărcinate cu situații grele din punct de vedere familial, material, psihologic ori de altă natură.
Clădirea cu o suprafață la sol de 400m², va fi realizată în curtea Bisericii Parohiale pe o suprafață de 253m², restul de 322m² care vor asigura inclusiv retragerile clădirii față de vecinătăți, sunt puși la dispoziție de membrii Fundației Nektarios. Suprafața construită desfășurată a Așezământului este de 1400m².
Subsolul: având Ac = 400m², asigură spațiile tehnice necesare centralei termice, spălătoriei, uscătoriei, camerei frigorifice și magaziilor pe categorii de produse pentru: legume, fructe, făinuri și paste făinoase, conserve, materiale igienico-sanitare în condițiile de păstrare specifice stabilite în normativele legale în vigoare. De asemenea, au fost prevăzute un vestiar cu duș și wc pentru personalul deservent al bucătăriei și sălii de mese.
Parterul: având Ac = 400m², asigură spațiile și funcțiunile următoare:
Holul principal asigură accesul către vestiarul personalului deservent al Așezământului, cât și accesul către grupurile sanitare repartizate pe sexe ale celor ce servesc masa, precum și accesul către etaje și mansardă.
Holul secundar asigură accesul către bucătărie, cămară și sala de mese. Sala de mese și bucătăria au o capacitate de servire pentru maxim 100 de persoane în condițiile respectării absolute a tuturor normativelor igienico-sanitare în vigoare.
Etajul 1, având Ac = 400m², este compus din:
Casa scării și coridorul, asigură accesul către: 6 apartamente cu o suprafață de 45 mp, biblioteca Camera de zi are funcțiunea de grădiniță.
Dormitoarele asigură cazarea pentru 26 de copii și a unei familii soț și soție care vor avea funcția de educator- supraveghetor.
Grupurile sanitare sunt dotate fiecare cu: cabine de duș, closete și lavoare.
Etajul 2, având Ac = 400m², este compus din:
Casa scării și coridorul, asigură accesul către: camera de zi, biblioteca și dormitoare.
Camera de zi are funcțiunea de grădiniță.
6 apartamente cu o suprafață de 45 mp
Grupurile sanitare sunt dotate fiecare cu: cabine de duș, closete și lavoare.
Mansarda, având Ac = 200m², este compusă din:
Casa scării asigură accesul către: camera de studiu, și garsoniere pentru voluntari/vizitatori.
Camera de studiu asigură spațiul de pregătit teme cât și pentru activități cultural-educative. Garsonierele asigură cazarea pentru 9 voluntari/vizitatori.
2.Scopul educativ:
Fundația Nektarios va elabora documentația în vederea obținerii finanțării următoarelor proiecte:
Înființare fermă agricolă pentru cultivare rădăcinoase, cereale care vor fi folosite atât pentru hrană cât și pentru animale (40ha pământ luat în arendă de Fundația Nektarios) – CITESTE MAI MULTE PE ASOCIATIA ”SALVEAZA O INIMA”
In anul 2020 au inceput lucrari de renovare in interiorul bisericii. A fost turnata o noua sapa, sub ea fiind montate tuburi pentru aerisire, dar si incalzire.